Ongelmalliset käytökset

04.08.2021

Koira pyrkii käytöksellään poikkeuksetta tavoittelemaan sitä minkä se ajattelee olevan itselleen hyödyllisintä tietyssä tilanteessa. Tämä voi olla jonkin asian tavoittelemista tai vastaavasti jonkin välttelemistä. Joskus tulee tilanteita, jossa koira käyttäytyy ongelmallisesti. Ei toivottu käytös on toimintaa, joka on tullut ongelmaksi joko koiralle tai ihmiselle tai mahdollisesti kummallekin osapuolelle. Tälläisen tilanteen kanssa ei kannata jäädä yksin! 

Näissä tilanteissa ei ole mitään hävettävää. Suosittelen puuttumaan ongelmakäytöksiin mahdollisimman varhain ja kouluttaja on siihen usein sopiva ratkaisu.

Koira käyttäytyy sen mukaan minkä se kokee itselleen kannattavaksi. Mikäli se on tässä onnistunut se jatkaa käytöksen toteuttamista. Mitä useammin tai kauemmin koiria tätä käytöstä pääsee toteuttamaan sitä vahvemmaksi se muuttuu.  Tämä on erittäin hyvä asia haluttujen käytösten kohdalla kuten luokse tulo. Valitettavasti sama pätee myös ongelmallisiin käytöksiin, jolloin käytöksen muuttaminenkin vie pidemmän aikaa sekä vaatii omistajalta motivaatiota, aikaa ja kärsivällisyyttä.