Unelmaa toteuttamassa

Nina Nurmi

30 vuotta haaveilua tarvittiin, että sain vihdoin unelmastani kiinni. Koko elämäni eläimien kanssa puuhastelleena on matkan varrelle mahtunut kaiken kokoista karvakuonoa hiirestä hevoseen. Jokainen niistä on ollut koostaan huolimatta kovini opettavainen. 

Olen suorittanut Suomen eläinkoulutuskeskuksessa eläinkouluttajan perusopinnot 2020.  Tämän jälkeen olen käynyt myös Suomen eläinkoulutuskeskuksen ongelmakoirakouluttajan kurssit. Lisäksi erilaiset kurssit ja luennot auttavat minua kasvattamaan osaamistani sekä antavat uusia näkökulmia työhöni. Kuulun valtakunnalliseen Eläintenkouluttajakiltaan. 

Tällä hetkellä kotonani asuvat parhaat kaverukset kodinvaihtaja Rottweiler poika Max ja Saksanjättischeck kani Rukkanen. Näiden kanssa yksikään päivä ei ole samanlainen eikä tylsä. Silti yhtäkään päivää en vaihtaisi pois. Isoimman kiitoksen tahdon antaa Maxille, joka antoi minulle rohkeuden lähteä tälle alalle.

Aiemmalta koulutukseltani olen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja, josta olen saanut vankan ohjaaja- ja asiakaspalvelu kokemuksen. Olen iloinen voidessani nykyään myös yhdistää näitä töitä mm. lapsille tarkoitetuilla eläimen käsittelykursseilla. 

Minulle tärkeintä on eläimen hyvinvointi. Minulla itselläni on valitettavasti paljon kokemusta sairaan ja kipeän eläimen omistamisesta, joka vaatii erittäin herkkiä tuntosarvia arjessa. Ja välillä myös koko oman arjen, rutiinien ja elämän muokkaamista. Toivon, että tästä kokemuksesta voisi myös olla apua muille jossakin kohtaa. 


Miten minä toimin kouluttajana:

Oli suorittajana eläin tai ihminen kaikkeen tekemiseen tarvitaan motivaatio. Se miten tämä muodostuu kenenkin kohdalle on mutkikkaampi asia. Oli syynä eksyä sivuilleni sitten silkka uteliaisuus uusien käytöksien opeteluun tai ongelma tilanne eläimen kanssa aion auttaa sinua löytämään etsimäsi ratkaisun. Samalla tavoin meidän täytyy yhdessä selvittää mikä eläimesi mielestä on tavoiteltava asia eli mikä sytyttää sen motivaation työskennellä. Itse rakastan näiden ehdottomien vahvisteiden, palkkioiden, palkan tai millä nimellä kukan sitä tahtoo sanoa etsimistä. Ja se mikä niistä tekee mielenkiintoisen on se, että niiden arvo saattaa vaihdella tilanteesta, päivästä, kellon ajasta tai jostain ihan muusta riippuen. Intohimonani on löytää jokaiselle eläimelle mahdollisimman monta tapaa palkita sitä sille mielekkäällä tavalla. 

Kun löydämme sen mitä lähdemme tavoittelemaan ja löydämme sen mitä eläimesi tavoittelee, meillä on monta vaihtoehtoa toiminnan aikaansaamiseksi. Kaikessa tässä otan aina huomioon eläimen yksilönä ja pyrimme toimimaan sille parhaimmalla tavalla. Minulle on tärkeää löytää ratkaisu ongelmiin niin, että omistajalla on tunne koulutuksen sopivan hänen tapoihinsa ja sen toimivan arjessa. Näin saamme pysyviä tuloksia aikaiseksi "hetken huuman" sijasta.

Kaikessa toiminnassani eläimen fyysisen käytöksen eli operantin käytöksen lisäksi paneudun aina myös tunneoppimisen (respodentin käytöksen) positiiviseksi muokkaamiseen positiiviseksi.  Näin saamme toiminnasta varmaa ja eläimelle mielekästä. Tämä mm. parantaa omistajan ja eläimen välistä suhdetta sekä lujittaa sitä.